De afgelopen jaren is duurzaam beleggen steeds populairder geworden. Voorheen waren beleggers vooral gericht op het behalen van hoge rendementen, maar tegenwoordig speelt ook de impact van beleggingen op milieu, maatschappij en goed bestuur (ESG-criteria) een belangrijke rol. Maar de vraag die veel beleggers bezighoudt, leveren duurzame beleggingen daadwerkelijk minder rendement op, dan traditionele niet-duurzame alternatieven.
Uitdagingen op het gebied van duurzaam beleggen
Steeds meer bedrijven en vermogensbeheerders spreken zich uit over hun duurzaamheidsdoelen, maar uit onderzoek blijkt dat veel van deze bedrijven niet op schema liggen om hun klimaatdoelen te halen. Uit het artikel van (Bresson, 2024) blijkt dat veel bedrijven achterlopen met hun duurzaamheidsdoelstellingen, dit roept vragen op over de werkelijke impact van duurzame beleggingen. Als advieskantoor doen wij onderzoek bij de bedrijven die duurzaamheidsclaims doen of zij op koers zijn de doelstellingen te behalen. Vanzelfsprekend stellen wij kritische vervolgvragen als zij niet op koers zijn de doelstellingen te behalen, op deze manier voorkomen wij dat onze klanten investeren in bedrijven die zich groener voor doen dan ze zijn.
Volgens het artikel van Milou Brand (Brand, 2024) gebruiken bedrijven en fondsen steeds vaker duurzaamheidsclaims als marketinginstrument, maar handelen ze hier niet naar. Dit kan betekenen dat beleggers, die juist duurzaamheid nastreven, toch onbedoeld in bedrijven investeren die hun ESG-beloften niet waarmaken. Dit zorgt voor een dilemma bij beleggers: dragen mijn duurzame investeringen daadwerkelijk bijdragen aan een betere wereld? Bij ons advieskantoor handelen we op basis van de wensen van de klant, alleen dit wordt vermoeilijkt als bedrijven hun duurzaamheidsdoelstellingen niet behalen. Tegelijkertijd is het nog altijd beter om te investeren in een bedrijf met groene ambities, dan in een bedrijf die niet het voornemen heeft om iets te doen op het gebied van duurzaamheid.
Kansrijke rendementen bij duurzaam beleggen
Uit diverse onderzoeken komt naar voren dat duurzame beleggingen qua rendement niet onder doen voor traditionele beleggingen. (Snitselaar, 2024) legt uit dat duurzaam beleggen inmiddels een beleggingsstrategie is geworden en dat er fondsen zijn die goed presteren op het gebied van rendement én duurzaamheid. Volgens haar kunnen duurzame beleggers niet alleen een bijdrage leveren aan een beter milieu, maar ook goede financiële resultaten behalen.
De ASN Bank is het hiermee eens. Een belangrijke verklaring hiervoor is dat bedrijven die zich richten op duurzaamheid vaak beter voorbereid zijn op toekomstige regelgeving en de risico’s van klimaatverandering beter managen. Dit maakt hen minder kwetsbaar voor financiële tegenvallers op de lange termijn. (Dit zeggen onderzoekers over duurzaam beleggen en rendement, 2022)
De keuze tussen rendement op lange of korte termijn
Hoewel de voordelen van duurzaam beleggen steeds duidelijker worden, blijft er onzekerheid over de rendementen op lange termijn. (Dieperink, 2024) schrijft dat het rendement van duurzame beleggingen in veel gevallen gelijkwaardig is aan dat van traditionele beleggingen, maar dat de resultaten sterk afhankelijk zijn van de sector en het type investering. Duurzame beleggingen in technologie- of energiebedrijven uitstekende resultaten opleveren, terwijl beleggingen in sectoren zoals fossiele brandstoffen op de korte termijn mogelijk meer winst kunnen bieden, maar op de lange termijn juist risicovoller zijn. Ook zijn duurzame bedrijven minder gevoelig voor reputatieschade en mogelijke boetes door overtreding van milieuregels. Hierdoor kunnen zij op de lange termijn vaak stabieler en duurzamer groeien, wat uiteindelijk ook voor u positief kan uitpakken. (Steur, 2024)
Op de korte termijn zijn de geluiden anders. Volgens Brandnewday leveren duurzame fondsen soms lagere rendementen op, omdat ze uitgesloten zijn van bepaalde sectoren die hogere winsten bieden, zoals olie en gas. (Leveren duurzame fondsen minder rendement op?, 2023)
Advies
Beleggers die zich richten op de lange termijn en zich bewust zijn van de risico’s van klimaatverandering en toekomstige regelgeving, kunnen met duurzame beleggingen een goede keuze maken. Toch is het belangrijk om te onthouden dat niet alle duurzame fondsen hetzelfde zijn, en dat het noodzakelijk is om goed onderzoek te doen naar de werkelijke impact en prestaties van een fonds. Uiteindelijk komt het neer op een persoonlijke afweging wilt u beleggen voor kortetermijnwinsten of een duurzamer, maar potentieel stabieler rendement op de lange termijn?
Auteur: Jasper de Kloet
Reactie plaatsen
Reacties