Invloed duurzaamheid op beleggingen
Dit kenniscentrum biedt objectieve informatie over investeren in duurzaamheid. Het doel van deze webpagina is om een einde te maken aan de zoektocht naar objectieve informatie over duurzaam investeren. Wij willen u helpen een beargumenteerde keuze te maken om wel/niet duurzaam te investeren.
Wat is duurzame ontwikkeling?
In 1969 is voor het eerst een betekenis gekoppeld aan de de term duurzame ontwikkeling. Deze is omschreven in de "The National Environmental Policy Act of
1969". Een rapport van de United States met als doel: Vertaald: een nationaal beleid te verklaren dat productieve en plezierige harmonie tussen de mens en zijn omgeving zal aanmoedigen. De betekenis die zij in dit rapport geven aan duurzame ontwikkeling: economische ontwikkeling die voordelen kan opleveren voor huidige en toekomstige generaties zonder de hulpbronnen van de planeet of de biologische organismen te schaden.
Een nieuwere definitie die door meerdere landen is ondertekend is die van de Verenigde Naties. De VN-commissie Brundtland uit 1987 gaf namelijk de volgende betekenis: Duurzame ontwikkeling is een ontwikkeling die voorziet in de behoeften van de huidige generatie, zonder de behoeften van toekomstige generaties, zowel hier als in andere delen van de wereld, in gevaar te brengen.
Welke impact heeft mijn duurzame belegging?
Om antwoord te vinden op deze vraag verwijzen wij graag naar twee rapporten. Eén nationaal rapport van de AFM. De AFM is één van de toezichthouders op de Nederlandse financiële marktenIn het rapport trendzicht 2023 wordt in hoofdstuk vier de impact door duurzaam beleggen besproken. Ook willen we een internationaal rapport aanbieden, waarin wordt ingegaan op de impact van duurzame investeringen. Dit is een rapport van PRI, Principles for Responsible Investment. Dit is een organisatie die door de Verenigde Naties wordt ondersteund en principes heeft opgesteld voor verantwoord investeren.
Op welke manieren kan je duurzaam investeren?
Levert een duurzame investering meer of minder rendement op?
- ESG (Environmental, Social, and Governance):
ESG is een set criteria die investeerders gebruiken om bedrijven te beoordelen op hun prestaties op het gebied van milieu (zoals CO2-uitstoot), sociale impact (bijvoorbeeld arbeidsrechten) en governance (zoals bedrijfsvoering). Het doel is om risico's en kansen te identificeren op basis van duurzaamheid en ethische bedrijfspraktijken, zonder noodzakelijk een specifieke sociale verandering na te streven. - SRI (Socially Responsible Investing):
SRI gaat een stap verder dan ESG door expliciet te kiezen voor of uit te sluiten van investeringen op basis van persoonlijke of maatschappelijke waarden. SRI richt zich op het afstemmen van investeringen op ethische overtuigingen en kan ESG-criteria gebruiken als hulpmiddel om investeringen te screenen.
- Impact Investing:
Dit type beleggen combineert financiële winst met een meetbare, positieve sociale of ecologische impact. Het onderscheidt zich van ESG en SRI door expliciet kapitaal in te zetten om tastbare veranderingen teweeg te brengen, zoals het verminderen van armoede of het verbeteren van toegang tot onderwijs. Impact investing is gericht op het aanpakken van specifieke problemen.
Dit is een vraag die bij veel beleggers speelt. Echter is hier geen eenduidig antwoord op te geven. Wel kunnen we laten zien wat verschillende hoe verschillende indexen hebben gepresteerd in de afgelopen jaren. Hierbij is gekozen voor de MSCI indexen welke worden onderhouden door Morgan Stanley Capital Investments. Door de brede spreiding van de world index wordt deze vaak als benchmark gebruikt.